Grilování zábava i radost

Grilování masa a grilování vůbec je nejlepší, co nejen v létě můžete dělat ze svými přáteli a kamarády. Tak na co čekáte. Hurá ke grilu a šup grilovat !
728x90
468x60_slevnicek

Recepty Grilované Ryby maso


Mějte na paměti :


  • Grilujte čerstvé sladkovodní ryby, případně ryby jen krátkou dobu zmražené. Mražené nechte samovolně v lednici v dostatečném předstihu rozmrznout.
  • Lze grilovat všechny druhy sladkovodních ryb. Jejich maso je poměrně rychle upečené, a proto je nejlépe upravujeme vcelku, případně nakrájené na menší porce, filety či podkovy.
  • Pro ochucení masa sladkovodních ryb není třeba dlouhodobé nakládání a marinování. Zpravidla stačí 30 – 60 minut před tepelnou úpravou maso osolit a okořenit a jen lehce potřít olejem, případně z oleje, koření, bylinek a dalších ochucovadel připravte malé množství marinády a tou porce ryb potírejte.
  • Pro kořenění a ochucení používejte mořskou sůl (nejlépe nečištěnou přírodní) a jemnější koření, suché provensálské byliny, drcený kmín, čerstvě mletý pepř a podobně.
  • Rybu pokládáme na rošt až ve chvíli, kdy je dostatečně rozpálený a dřevěné uhlí (nebo jiný zdroj tepla) už jen sálá teplo. Prudký plamen by rybu opálil a připálil.
  • Vynikající pomůckou při grilování ryb jsou nerezové kleště, do kterých rybu umístíme, upevníme a snadno s ní manipulujeme. Můžeme ji tak obracet, aniž bychom poničili její tvar, porce a strukturu masa. Před použitím je dobré kleště potřít olejem či máslem, aby se k nim ryba nepřipekla.
  • Naprosto ideální je, ke grilovaným sladkovodním rybám doplnit na samotném talíři trochu másla, může být i ochucené bylinkami, trochou česneku, kořením, hořčicí a podobně. Výborně se hodí, nabídnout ke grilované rybě kysanou smetanu ochucenou čerstvými posekanými bylinami a citronovou šťávou či kapkou octa. Je pochopitelné, že nejsnazší je sáhnout po prodávaných dresincích či grilovacích omáčkách, ale dejte pozor, ať si skvostnou a jemnou chuť masa z ryb nezastřete jinými chutěmi.



Grilovaný kapr s plísňovým sýrem



Suroviny:
  • Podkovy z většího kapra (1 200g),
  •  sůl, 
  • citron, 
  • olej, 
  • strouhaný plísňový sýr 400g, 
  • česnek, 
  • rajče
Jak na to

 Porce kapra osolíme, pokapeme citrónem a necháme alespoň půlhodinku odležet. Pak je potřeme olejem a krátce grilujeme (stačí 5 minut z každé strany). Nakonec steaky poklademe tenkými plátky česneku, kolečky rajčat a přikryté je zvolna dopečeme. Na závěr posypeme porce strouhaným sýrem.


Grilovaný Kapří špízy s houbami



Suroviny:
  • 1 kg filetů z kapra, 
  • 150g slaniny, 
  • kloboučky menších hub, 
  • cibule, 
  • paprika, 
  • sůl, 
  • olej, 
  • česnek
 Jak na to

Z kapra nakrájíme přiměřené špalíčky, ty spolu s plátky slaniny, kolečky cibule, tvrdšími houbami a čtverečky paprik střídavě napichujeme na grilovací jehly. Připravíme si marinádu z oleje, soli a prolisovaného česneku. Jehly za stálého otáčení a průběžného potírání marinádou grilujeme celkem asi 10 minut. Vhodnou přílohou je chléb nebo pečivo.




Grilovaný Kapr v alobalu se salátem z červené řepy

Suroviny:
  • 8 porcí z většího kapra (1 200g), 
  • sůl, 
  • citron, 
  • máslo 150g,
  • pepř,
  • kari koření, 
  • kečup, 
  • 400g paprik, 
  • 400g rajčat, 
  • kečup, 
  • alobal
Salát: 
  • vařená /sterilovaná/ červená řepa,
  •  majonéza, 
  • sůl, 
  • citron
 Jak na to

Porce kapra osolíme, okořeníme, pokapeme citronem a necháme alespoň půl hodiny odležet. Čtverce alobalu uprostřed potřeme máslem, vložíme na ně drobně nakrájenou zeleninu porce kapra kůží navrch a plátek másla a dobře uzavřeme („z balíčku“ nesmí při jeho otáčení vytékat šťáva).
Grilujeme na roštu (ten pro tentokrát nemusíme před grilováním potírat olejem) zhruba 20 minut (porce v polovině stanovené doby otočíme). Alobalové „balíčky“ s kaprem nemusíme péci jen na grilu; výborně se hodí i žhavý popel ohniště nebo i obyčejná trouba.
Vařenou (sterilovanou) červenou řepu pokrájíme a přelijeme s ochucenou majonézou.





Grilované Bílé grilované ryby



Suroviny:

  • 2 porce bílé ryby
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 2 lžíce olivového oleje
  • majoránka
  • sušená celerová nať
  • sušený libeček
  • tlučený kmín
  • sůl


Jak na to

Ryby okořeníme, zakapeme citrónovou šťávou a v porcelánové misce zalijeme olejem. Necháme 3 hodiny v chladničce. Porce ryb vyjmeme, necháme okapat a za občasného potírání marinádou grilujeme doměkka.




Grilované Filety z lososa na cedrovém prkénku


Suroviny:

  • 1 cedrové prkénko vhodné na grilování, chemicky neošetřené
  • 1 filet z lososa s kůží 1–1,5 kg
  • olej
  • sůl
  • pepř
  • citronová šťáva
  • nasekaný čerstvý kopr
  • 3 lžíce másla
Jak na to



  1. Prkénko vložíme do větší nádoby, zalijeme teplou vodou a zatížíme (třeba hrncem s vodou) tak, aby bylo potopené. Necháme ho nasáknout minimálně čtyři hodiny.
  2. Lososa omyjeme a i s kůží nakrájíme na porce, pinzetou vytaháme vyčnívající kosti.
  3. Prkénko osušíme, potřeme olejem, směsí soli a pepře. Dáme ho na přímý žár pod poklop grilu na pět minut. Připravíme si rozprašovač s vodou.
  4. Do filetů vetřeme citronovou šťávu, kopr, potřeme máslem a přendáme na rozehřáté prkénko. Přikryjeme poklop a grilujeme 12–20 minut.
  5. Filety po 4 minutách kontrolujeme. Pokud začne prkénko hořet, uhasíme jej vodou z rozprašovače.
  6. Hotového lososa sejmeme i s prkénkem v grilovacích rukavicích z grilu, osolíme, opepříme a servírujeme.






Co máte nejraději na grilu?

Reklama zdarma, zvýšení návštěvnosti Ukaz Reklamu CZ zvýšení návštěvnosti stránek